Borta bra men hemma bäst, eller hur är det nu igen? När världen blir mer tillgänglig och lättare att utforska än någonsin tidigare, är det lätt att glömma bort skönheten i vår egen bakgård. I den här artikeln vill vi ta med er på en resa längs Sveriges Höga Kust, en världsarvsskyddad plats av oförstörda naturlandskap och kulturella pärlor.

resa genom Svergie

Höga Kusten – Nordens Naturliga Skönhet

Höga Kusten sträcker sig från norra delen av Västernorrland till södra delen av Västerbotten. Den är en av de platser i världen där man kan uppleva mest landhöjning sedan den senaste istiden, vilket skapar en ständigt föränderlig landskapsbild. Här kan du uppleva allt från branta klippor som stupar ner i havet, till lummiga skogar och sprudlande älvar.

Att Gå På Höga Kustenleden

En av höjdpunkterna i Höga Kusten är att vandra längs den 128 km långa Höga Kustenleden, som sträcker sig från Hornöberget i söder till Örnsköldsvik i norr. På leden passerar du allt från gamla fiskelägen till toppen av Skuleberget, som bjuder på fantastiska vyer över hela området.

Smultronställen Och Kulturella Pärlor

Förutom de naturliga skönheterna finns det också kulturella pärlor att utforska längs Höga Kusten. Besök till exempel de pittoreska fiskebyarna Bönhamn och Norrfällsviken, eller ta en tur till Mannaminne i Häggvik, ett konst- och kulturcenter i ett unikt utomhusmiljö.

För den matintresserade finns det också mycket att upptäcka. Smaka på lokala delikatesser som ren och hjortron, eller besök någon av områdets många gårdsbutiker och smakstudior. Och glöm inte bort att njuta av en fika – kanske med några nyplockade blåbär?

En Resa Att Minnas

En resa längs Höga Kusten är mer än bara en resa – det är en upplevelse för alla sinnen. Det är chansen att upptäcka Sveriges unika natur och kultur, och att återkoppla till det vackra i det enkla och naturliga. Så varför inte packa ryggsäcken, ta på dig vandringskängorna, och ge dig ut på ett äventyr i din egen bakgård?

Kategorier: Resor & Äventyr