Sömn är en grundläggande aspekt av vårt välmående. Det är den tid då vårt sinne och vår kropp får chansen att återhämta sig och reparera sig själv från dagens aktiviteter. Men för många av oss kan en god natts sömn vara svår att uppnå. Stress, oro och en oregelbunden livsstil kan alla påverka kvaliteten på vår sömn. Det är här yoga kommer in.

kvallsyoga

Varför yoga för sömn?

Yoga är en uråldrig praxis som kombinerar fysiska poser, andningsövningar och meditation. Det har visat sig ha en mängd hälsofördelar, inklusive förbättring av sömnkvaliteten. Genom att lugna sinnet, slappna av kroppen och reglera andningen kan yoga hjälpa dig att förbereda dig för en djup och återställande sömn.

En kvällsrutin för bättre sömn

Här är en enkel yogarutin som du kan prova hemma för att hjälpa dig att varva ner och förbereda dig för sänggåendet.

  1. Barnets position (Balasana): Denna position sträcker ryggen och hjälper till att lindra spänningar. Sitt på knäna, böj framåt och sträck ut armarna framför dig. Andas långsamt och djupt och stanna i positionen i några minuter.
  2. Ben upp mot väggen (Viparita Karani): Lägg dig ner på ryggen med dina ben mot väggen. Detta hjälper till att lugna nervsystemet och lindra trötta ben. Stanna i denna position i 5-10 minuter medan du tar djupa, lugnande andetag.
  3. Återställande bro (Setu Bandha Sarvangasana): Ligg på ryggen med knäna böjda och fötterna på golvet. Lyft långsamt höfterna och placera en kudde eller bolster under ländryggen. Slappna av i denna position i några minuter.
  4. Djup andning (Pranayama): Slå dig ner i en bekväm sittande position. Fokusera på din andning, gör varje inandning och utandning lång och lugn. Detta hjälper till att lugna ditt sinne och förbereda dig för sömn.

Praktisera denna rutin varje kväll kan hjälpa dig att skapa en känsla av avkoppling och beredskap för sömn. Kom ihåg att varje persons kropp är unik, så lyssna på din kropp och anpassa din praxis efter dina egna behov.

Sömn är en viktig del av vår hälsa och välmående, och med hjälp av yoga kan vi skapa förutsättningar för en bättre natts sömn. God natt!

Kategorier: Hälsa & Välmående